Vad krävs för att bli digital marknadsförare?

Viktig sak som marknadsförare är att hålla ett öga på trender. Trender leder och trender som t.ex. EM-fotboll är tillfälliga och kommer och går. En digital marknadsförare måste vara kunnig inom många olika områden. Det går att säga att det är lite av en vetenskap. Precis som all marknadsföring ställs det allt högre krav på kompetens. Det är en av anledningarna till att det är bra att anlita en PR-firma. Personalen och strategerna har en bra utbildning som är specifikt utformad för digital marknadsföring. Det leder till att varje företag får en strategi som är anpassat just enligt deras behov. Det finns olika utbildningar med olika inriktningar men där alla har ett gemensamt fokus, kunden.

Vad kan ingå i en utbildning?

När det kommer till digital marknadsföring så behöver man kunna använda många olika verktyg på marknaden samt veta hur man optimerar dessa. Det kan handla om avancerade integreringar av program till att tolka statistik. Google Ads och Analytics är verktyg en digital marknadsförare måste kunna på djupet. Det handlar om att förstå alla tänkbara PR-metoder utifrån ett digitalt perspektiv. Utöver det krävs det att man kan använda en budget på allra bästa sätt. Därmed finns det också fokus på företagsekonomi och projektplanering.

Vill du läsa till digital marknadsförare?

Det finns många olika utbildningar på marknaden och en hel del går på distans. Det viktiga är att du fokuserar på innehållet i utbildningen och läs gärna omdömen från tidigare elever. En bra utbildning bör förutom praktik och Google Ads och Analytics innehålla:

• SEO vilket är sökmotoroptimering.

• Fokus på content marketing och influencer marketing. Det är en viktig del för att få grepp om hur man sprider marknadsföringen i rätt kanaler.

• Mediaplanering och koordination av kampanjer. Här ingår att kunna förstå medielandskapet och göra kostnadskalkyler.

• CRO som är en konverteringsoptimering. Kortfattat innebär det att kunna köra olika testningar och analyser av digitala kanaler.

Detta är bara några punkter som bör ingå i utbildningen. Du behöver också lära dig skillnaden mellan hur kunder beter sig vid en dator och hur de använder mobila applikationer.